Infographic Conference

156-zeist-conference-1

Infographic
Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Op 4 maart konden we bij IC16 een veelzijdig aanbod van creatiestijlen binnen de infographic wereld zien en maakten we ook kennis met de creatieven achter de designs. Daarnaast tevens een toelichting van het *designproces achter het creëren van een sterke infographic.

Sprekers collage

infografic_steps*designproces

Van minimalistische illustraties tot uitgebreide datavisualisaties, en van gedetailleerde tekeningen tot medische doorkijkjes van lichaamsdelen en natuurkundige weergaves van nieuw ontdekte planten soorten.

Infographic collage
Interactieve infographics
Naast statische weergaven van infographics was er ook ruimte voor een aantal interactieve projecten zoals “The Drawing Room” en “Refugee Republic” https://refugeerepublic.submarinechannel.com/

Refugee_Republic

een online interactieve documentaire over een vluchtelingenkamp in Syrië waarbij via een interactieve kaart over het kamp genavigeerd kan worden door allerlei verhalen van vluchtelingen die leven en werken in het kamp.

 

The Drawing Room
The Drawing Room project laat een dag uit het leven van kunstenaar Jan Rothuizen zien. Jan Rothuizen maakt pen illustraties voorzien van geschreven teksten. De kunstenaar heeft een periode in de ‘Room On The Roof’ boven de Bijenkorf in Amsterdam gewerkt. Het torentje, dat fungeert als werkplek voor kunstenaars, is tevens de inspiratie voor dit omvattende project.

In feite is de ‘infographic’ een 360˚ tekening die met behulp van Oculus Rift tot leven komt.

Voor dit specifieke project werd een verhaallijn bedacht, waarvoor hij met zijn karakteristieke en levendige handschrift, talloze tekeningen maakte. Zijn ‘platte’ stijl vormde een gigantische uitdaging voor de programmeurs. Want hoe maak je van een platte lijntekening een ‘echte ruimte’? En hoe laat je ‘platte teksten’ in een ruimte zweven, zonder het handschrift van de kunstenaar aan te tasten?

Infographic collage_v2

Met alle tekeningen kon er een virtuele ruimte gecreëerd worden. In feite werd er voor iedere scène een nieuwe ruimte ontworpen, die allemaal vanuit een ander perspectief de torenkamer in beeld brengen. Het gebruik van een Oculus Rift bril geeft de mogelijkheid om daadwerkelijk rond te kijken. De verschillende scènes werden met behulp van een voice-over aan elkaar geknoopt, zodat er ook daadwerkelijk een verhaal van kop tot staart ontstond. De teksten, die zo kenmerkend zijn voor Jan Rothuizen, zorgen voor extra interactie met de gebruiker.

Maar is dit project een infographic? Welke vraag is, of wordt er beantwoord?

Wel is zeker dat de VR techniek nieuwe dimensies biedt aan de mogelijkheden betreft de vormgeving van infographics.

Wellicht dat bij een volgend congres, een nieuw licht wordt geschenen op deze vorm van infographics maken.